אם ככל שעובר הזמן יצא לכם לראות יותר ויותר אופניים חשמליים על כבישי ישראל, וכך החלטתם גם אתם לעבור לכלי התחבורה הזה, אתם כנראה מבינים בעצמכם את היתרונות הרבים שלו לעומת הנסיעה על רכב פרטי. הוצאות הדלק שמתבטלות לחלוטין כאשר האנרגיה היא חשמלית בלבד, המהירות בה ניתן להגיע ממקום למקום בתוך העיר עם יכולת יעילה במיוחד לעקוף את הפקקים, העובדה שמדובר על רכב שהוא זול פי כמה וכמה ממכונית ושקל לאחסן אותו כמעט בכל מקום, ועוד שלל יתרונות רבים ומגוונים. עם זאת, כל מי שרוכב על אופניים חשמליים צריך לדעת שמדובר גם בכלי תחבורה שיכול להיות מסוכן, מה שמחייב ערנות מוגברת והקפדה על חוקי התנועה הספציפיים. למרבה האירוניה, רוכבים רבים על אופניים חשמליים ולפעמים אלו דווקא המנוסים והוותיקים שבהם, לא באמת מכירים את הדרישות הללו וזהו פוטנציאל אדיר לסכנה ותאונות קודם כל, אבל גם לקנסות במקרים הפחות גרועים. בואו נעבור על דרישות החוק הבסיסיות מרוכבי האופניים.
הכירו את אתר אסק רלב"ד
לפני שנתחיל, נאמר שאם לאחר הקריאה עדיין יש דברים שלא ברורים לכם בנושאים שונים הקשורים ברכיבה על אופניים חשמליים, כל המידע שאתם צריכים נמצא באתר https://ask.ralbad.org.il/ ואנו בהחלט ממליצים להיכנס וללמוד עד הסוף את דרישות החוק.
היתר לנסיעה על אופניים חשמליים
חשוב לדעת שהחל משנת 2016, רכיבה על אופניים חשמליים מותרת רק למי שמחזיק ברישיון נהיגה או לחלופין עבר מבחן תיאוריה רגיל או את המבחן הייעודי לרכיבה על אופניים חשמליים. כמו כן הרכיבה מותרת באופן כללי מגיל 16 ומעלה בלבד.
נסיעה במקומות המיועדים לכך
טעות נפוצה של רוכבים היא המחשבה שעם אופניים חשמליים אפשר לרכב בכל מקום. למעשה מדובר ברכב ממונע וגלגלי, כך שהחוקים שחלים עליו הם ממש כמו כלי רכב אחרים. זה אומר שמותר לרכב על כבישים בלבד ובשום אופן לא על מדרכות, אך הרכיבה צריכה להיעשות בשולי הכביש בצידו הימני וכן אסור לחצות מעברי חצייה להולכי רגל עם אופניים. במקומות בהם קיימים שבילי אופניים ייעודיים, הרכיבה תעשה רק בהם.
קסדה וציוד מגן
בלי קשר לחוק חשוב לדעת שקסדה בעת הרכיבה מקטינה בחצי את הסיכוי לפגיעת ראש חמורה. לפי התקנות החדשות משנת 2019, יש חובה לחבוש קסדה בעת הרכיבה והקנס על רכיבה ללא קסדה עומד על 250 שקלים. אין חובה ללבוש ציוד מגן אחר, אבל בהחלט מומלץ לעשות כך.
טלפון סלולרי ואוזניות
שימו לב – ממש כמו בנהיגה על כל סוג רכב אחר, שימוש מכל סוג שהוא בטלפון הוא אסור בתכלית האיסור. הקנס שעשויים לקבל אלו שיעברו על החוק הוא הקנס הקבוע של 1000 שקלים. כמו כן, אסור בשום אופן לרכב על אופניים חשמליים עם אוזניות וחייבים להיות ערניים לקולות ולצלילים במהלך הנסיעה. גם כאן הקנס הקבוע בחוק עומד על 1000 שקלים.
נתיבי תחבורה ציבורית
כאן מדובר על כלל שרוכבי אופניים כמעט ולא מודעים לכך. הכלל אומר שכאשר אין נתיב ייעודי לאופניים ונתיב התחבורה הציבורית נמצא בצד הימיני של הכביש (מה שקורה בדרך כלל), אכן מותר לרכב עליו.
שימו לב – נגענו כאן בכללים ובחוקים העיקריים הקשורים ברכיבה על אופניים חשמליים, אבל זה בהחלט לא כל וכדאי להיכנס בהקדם לאתר אסק רלב"ד ולהתעדכן בדברים החשובים.
זכרו כי היכרות עם החוקים ושמיר והקפדה עליהם היא מצילת חיים והתייחסו לעניין בכובד הראש הראוי לו.