כדאי להכיר: טיפול – CBT טיפול ללא תרופה, לבעיות נפשיות שונות (מתאים גם לילדים)

כיום בעידן המודרני שבו לכל דבר יש תרופה, מעניין לגלות שגם יודעים להתרחק מכימיקלים ולבחון שיטות טיפול שאינן כוללות דבר שצריך לבלוע עם מים, ופה נעצור להכיר את אחת מהשיטות היותר מעניינות שקיימות בתחום טיפול הנפש: שיטת CBT – שיטת טיפול קוגניטיבית התנהגותית שמיוחסים לה לא מעט הצלחות, כאשר מראש נחדד שלעומת שלל שיטות פסיכולוגיות אחרות, בשיטה זו משלבים בין חשיבה לפעולה, השיטה מצריכה אקטיביות והיא קצרת טווח (לרוב הטיפול אורך בין 10 ל20 מפגשים – בין 3 ל6 חודשים). כמן כן, אנשים כה מאמינים בשיטה עד שנהוג לומר עליה שאין דבר כזה מטופל שנכשל, אלא יש רק מטפל שצריך להתייעל.

קהל יעד

טיפול CBT נחקר כל הזמן ומיישר קו בהתאם לממצאים. הטיפול מתאים הן למבוגרים והן לבני נוער ואף לילדים. שיטה זו נמצאה כמאוד יעילה עבור טיפול בפוביות, חרדות, ניהול כעסים, הפרעת לחץ פוסט טראומטית, הפרעות טורדניות כפייתיות, חרדות מבחנים, בעיות שינה, דיכאון, חרדות חברתיות, מחשבות טורדניות, התקפי זעם, פחדים של ילדים, התמכרויות, משברים, שליטה בדחפים וכדומה, כאשר בין אם המקרה הוא כזה או אחר, הרי שהשיטה תמיד זהה – בטיפול  CBTמשחקים עם שלושה מרכיבים שכל הזמן חיים באינטראקציה האחד עם השני: מחשבות, התנהגות ורגשות.

 CBT טיפול ללא תרופה-

מספר עובדות מעניינות

במקור השיטה פותחה בכדי לטפל באנשים שסובלים מדיכאון, וברגע שגילו שהשיטה עובדת היטב הרחיבו אותה עבור תחומים משיקים (במשך כשלושה עשורים). כמו כן, ישנן הוכחות מדעיות לכך שהשיטה עובדת, וזאת כי מטופלים רבים שחוו שינוי נפשי חיובי באמצעותה, גם חוו שינויים חיוביים בשלל מערכות פיזיולוגיות. עוד מעניין לדעת שבכדי שהטיפול יצליח חשוב ליצור מערכת יחסים מוצלחת מול המטופל, ועל כן התפקיד של המטפל כפול: לבנות אמון ולהוביל לשיתוף פעולה, עובדה שעשויה להסביר מדוע לא כל טיפול מוביל לאותן התוצאות, משמע חשוב למצוא מטפל בעל המלצות חמות.

אודות השיטה

רבים מאתנו חווים תקופות פחות מוצלחות, בהן יכולים לחוש בחוסר שליטה, בביטחון עצמי ירוד ואף עשויים להיות בטוחים שמשהו רע עומד לקרות. עד כה מדובר בתרחיש טבעי שעשוי לתפוס כל אחד, אך אם מדובר באנשים שחוו חוויות קשות ושהם נכנסים לתסריט שלילי, הרי שמהר מאוד ניתן לחוש בחרדה ולסבול מדיכאון. פה נכנסת לתמונה שיטת CBT, שיטה שמבקשת לשנות את תפישת המציאות ובו זמנית לתרגל התנהגות חדשה (ולו באמצעות תרגילי נשימות ותרגילי מחשבה), כך שבעצם יוצרים דפוס מחשבה חיובי שמשפיע ישירות על אופי ההתנהלות. מכאן שאט אט גובר הביטחון העצמי וחוזרים לשגרה – חוזרים לנתח מצבים באופן מאוזן. מסקנה? מדובר בשינוי של דפוסי התנהגות ובחיזוק התנהגויות חיוביות ומותאמות מציאות, כאשר המטופל יוצא עם ארגז כלים שמסייע לשלוט בחרדה ובסממנים שמובילים אליה.

סגירת תפריט
נגישות