שכר טרחה: מה זה וכמה באמת צריך לשלם?

מי שמחליט כי הגיע הזמן לשכור את שירותיו של עורך דין/ מי שמגיש תביעה/ מתמודד עם הגשת תביעה נגדו, או נתקל בעימות עם רשויות החוק – בוודאי ירצה לדעת כמה צריך לשלם על שירותים של עורך דין. עורכי דין בכול העולם מתפרנסים באמצעות גביית שכר טרחה קבוע או משתנה בהתאם לתיק בו הם מטפלים. ישנם עורכי דין שיגבו את שכרם לפי שעה או על פי שירות שהם מקנים ללקוחות, וישנם כאלה שיגבו נתח מסכום הפיצויים שיקבע ללקוח בבית המשפט (עבודה על אחוזים מפיצויים מתרחשת בדרך כלל בתביעות נזיקין).

בכול מקרה, שכר טרחה נועד להבטיח את שכרו של הפרקליט, כמו גם לסכם מול הלקוח את הסכום עבור כל שירות, ייעוץ או ייצוג. אם אתם רוצים לדעת יותר על עלויות של שכר טרחה ועל המושג עצמו, באתר של עורכי הדין אלמוג שפירא תמצאו מידע נוסף בנושא. בינתיים, נפרט כאן את המשמעות של שכר טרחה ואת החישוב אותו יבצע עורך הדין כאשר ינקוב בסכום שכר הטרחה, מול הלקוח.

מהו שכר טרחה?

שכר זה משולם לעורך הדין בהתאם לתיק עליו הוא עובד, בעוד שהשכר מחושב על פי ההוצאות של עורך הדין על מחקר, מכתבים, מסמכים, שעות ייעוץ וכדומה. הסכום נקבע גם  לפי המורכבות של התביעה או של התיק בו מטפל איש המקצוע. לדוגמא: מי שמפעיל שירותים של עורך דין לגביית כספים וביצוע תהליכים בהוצאה לפועל, ישלם שכר טרחה על השירות בגובה של 500 שקלים בממוצע. מי שכותב צוואה, ייפרד מ180 שקלים עבור עריכת צוואה סטנדרטית.

במידה ותגישו תביעת נזיקין, יגבה עורך הדין אחוזי עמלה שאינם עולים על 15 אחוזים. שירותים כמו רישום משכנתא, יידרשו חמישה אחוזים מגובה העסקה, בעוד שכול שירות מתומחר – כפי שהזכרנו – בהתאם למורכבות ובהתאם למחירים הממוצעים בתחום עריכת הדין, ולעיתים גם על פי הגבלות של המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין.

שכר טרחה מה זה וכמה באמת צריך לשלם עידן בן אור

חשוב לדעת!

ישנם מקרים בהם חלה הגבלה על שכר הטרחה שיכול עורך הדין לגבות מהלקוח, כמו למשל בהגשת תביעה לביטוח הלאומי. במקרים של תביעה כזאת: הוחלט כי התובע ישלם לעורך הדין את שכרו רק לאחר שקיבל את הגמלה הקצבה או כל סכום שתבע מהמוסד לביטוח לאומי (תוך תשלום דמי תיק שאינם עולים על 800 שקלים). גם במקרים של תאונת דרכים, מגבילה המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין את שכר הטרחה שאינו עולה על 8 אחוזים מהסכום שנקבע לנפגע. במקרים כאלה, מגדירה המדינה את טווחי שכר הטרחה על מנת להגן על אוכלוסיות שזקוקות לעורך דין כדי למצות את זכויותיהם.

בנושאים אחרים של תביעות נזיקין למשל, ישלם התובע לעורך הדין בין 10 אחוזים עד 15 אחוזים מסכום התביעה במידה והוא נקבע על ידי בית המשפט ולאחר שקיבל התובע את הסכום אל חשבון הבנק. האחוזים וההגבלות משתנות בראשון לינואר בתחילתה של כול שנה חדשה.

בכול מקרה, כדי לבצע השוואה וכדי להבין כמה תצטרכו לשלם לעורך הדין- מומלץ לבדוק את שכר הטרחה באופן נקודתי ובהתאם למקרה שלכם, כמו גם באמצעות אתר אינטרנט של עורך דין מקצועי.

 

 

 

סגירת תפריט
נגישות